Thursday, March 17, 2011

mathematician : solve it!

guna bahasa melayu betul lah ye,tkot nnti ssh nak paham

pada zaman dahulu,ada seorang lelaki,dia sangat menyayangi ibunya, dia akan buat apa sahaja,asalkan ibunya selamat, atau gembira,
pada suatu hari,ibunya ditangkap oleh seorang nenek kebayan,yang sangat jahat,dan menakut kan.lelaki tersebut ingin menyelamatkan ibunya,
nenek kebayan meletak kan syarat, iaitu : minum air dari tasik berdekatan,sebanyak 4 litter(manelah nenek ni belajar,pandai plak men liter2, tidak lebih,juga tidak kurang,
jika tidak mengikuti syarat,ibu lelaki tersebut akan dibunuh dan dibuat sarapan pagi keesokan harinya.
bekas yang disediakan,cuma cawan yg hnya boleh memuatkan 5liter isipadu air,dan 3liter isipadu air,
air yang mesti diminum adalah 4 liter,
dalam proses mendapatkan 4 liter air,lelaki tersebut boleh menggunakan bekas 5 dan 3 liter,air tasik yg telah dimasukkan ke dalam bekas tersebut,boleh dikeluarkan semula,asalkan lelaki itu dapat minum hanya 4 liter air tasik
persoalannya, bagaimana lelaki itu ingin mendapatkan 4 liter air??,sedangkan tiada bekas, bagi mengisi tepat 4 liter air,

sape pandai die jawab, *soalan ni popular dalam PMR, hahaha

4 comments:

FaTeen said...

isi penuh bekas 5 liter tu dengan air, lepas tu tuangkan air yang dah diisi dalam bekas 5 liter tu dalam bekas 3 liter sampai penuh. jangan terlebih tuang sudah.

so, saki baki air yang masih tertinggal dalam bekas 5 liter tu, isi padu dia 2 liter. betul tak?

untuk mendapatkan 4 liter, lelaki tu cuma perlu ulang dua kali step yang sy bgtau tadi. amacam, betul ke jawapan sy nih??? hahaha

nur zalfa afra said...

ok. boleh jugak,,macam tuh, tapi ade lagi,, cara nye,, thanks untuk respon k

kay_are said...

menarik ni.. nak try gak..

mule2 isi kat air 3 liter then tuang kat bekas 5 liter. pastu isi lagi sekali air 3 liter , tuang kat bekas 5 liter. so dalam 3 liter ade balance lagi 1 liter. tuang kuar air 5 liter tadi pastu isi air 1 liter dalam bekas 3 liter kat bekas 5 liter. last sekali isi air 3 liter tuang kat bekas 5 liter. ok done.

nur zalfa afra said...

kay -are... exactly ,, btul ar cam tuh,, ni answer yg aq tau,,
tp yg fateen ckp tu pon betul jugak,,