Saturday, March 14, 2015

khazanah bangsa

Assalamualaikum.
:'(

Mesti ramai yang dah kenal dengan nama ni. Nama Khazanah Bangsa dan tak asing lg dibibir2 masyarakat dimalaysia. Terutamannya org melayu. Sebab kononnya motif khazanah bangs a adalah untuk 'membantu orang melayu' meningkatkan taraf hidup. KONONNYA. Aku dan kluarga yg berusaha membangunkan syarikat asalnya untuk memudahkan urusan jual beli emas pun terjebak dengan mainan khazanah bangsa.
Setiap bulan mmg tak pernah miss apa yg mereka janjikan sampai terdetik niat dihati nak tlg sedara mara n kawan2 yg nak cari pendapatan sampingan. Sampai ramai jemaah yang gelap mata melaburkan duit mereka kepada kami yg mewakilkan syarikat korporat ini.
Aku dgn bangga dan begitu bersemangat menerangkan profit and return yg akan diperolehi sekiranya kawan2 menyertai aku dalam perniagaan ini. Apa yg buat aku begitu yakin dengan Khazanah bangsa ialah bangunan besar dan ku anggap  cukup kukuh untuk meneruskan perniagaan tanpa ada rintangan.
Siapa sangka.

Langit tak selalu cerah.. Satu masa..khazanah bangsa berhenti memberi hibbah yg dijanjikan malah modal juga ada yg belum dikembalikan. Langsung aku tak pasti apa yg berlaku sebenarnya.

Hari..demi hari.. Dah nak masuk bulan 4 tahun ini,2015.. Mereka tetap lupa akan janji2 yg ditabur. Aku tak ralat ntk duit yg aku dah laburkan walaupun ada bau2 kecewa. Sebab yg paling banyak aq terima jemaah adalah mereka yg minta kami ntk rolling modal mereka dalam khazanah bangsa. Banyak lg company gah lain yg kami sertai semuanya 'tersontot'. Tp yg paling terasa adalah dengan khazanah bangsa.

Kawan2 kolej ramai yg bg modal.. Mereka sangat percayakan aku. Makin hari makin rapat bila ada topik tentang bisnes yg nak dibincangkan.

Bila saat hitam dan mimpi ngeri ini berlaku dimana KB tidak lg mengotakan janji...yg paling buat aku menangis dan sangat tak sangka.. Kawan2 yg td rapat seorang demi seorang membuka langkah.

Kalau tak silap aku.. 9.march 2015.. Kawan yg sangat rapat sepanjang sem 3-4 dengan berat hati sampaikan satu 'berita'
Mereka berempat nak kluar jalan2 hari jumaat memandangkan kelas habis awal, jam 10 pagi. Dari hari tu..aku rasa tersisir. Sedarlah diri cuma hadir ntk menyusahkan. Hari demi hari berlalu... Makin aku tak boleh tengok kawan baik aku tu.. Aq sedih aq tak tahu nak bertidak mcm mana. Selalunya kami bergelak ketawa. Dari hari dia bg berita tu.. Berat mulut ni nak keluarkan nada2 gembira. Sekali dua aku menjadi diri sendiri yg sentiasa lupa bila dah ketawa. Lupa akan masalah yg sebenarnya berlaku. Tp..bila aq kembali terkenangkan hari jumaat.. Aq jd bingung nak bereaksi. Sampai hari yg aku gerunkan. Tak tahu apa yg bt aq takut. Aku tak tahu nak menghadap mereka dan buat seperti tiada apa yg berlaku. Tp dalam hati rasa pilu sedih rasa jauh..
Pagi jumaat masa dalam perjalanan.. Kawan rapatku td whatsapp .. Sepatah pun aku tak balas. Tiba2 azrai call..aq cari gaduh dan aq nangis sepuas puasnya. Padahal nangis tu nangis mengenangkan betapa diri ini terpinggir. Cuma dia yg dengar dan tahu aku menangis. Sampai dikolej aku berlagak biasa. Tp.. Sebaik kelas tamat. Laju2 nak melangkah pulang. Kawan rapatku td ajak ke tandas aku tak ikut.. Dduk dikerusi luar kelas tenangkan fikiran. Sungguh tak ada daya nak tgk muka sahabat yg aq syg. Takut dia rasa bersalah. Sedangkan aq tak salahkan dia Dan kawan2 yg lain meminggirkan aku. Sebab aku sedar. Perangai aku mmg tak disenangi ramai orang. Aq seorang yg tegas dengan apa yg aku perkatakan walaupun kadang2 salah. Aku suka wujudkan perdebatan sampai org mengalah walaupun sebenarnya dia tak kalah. Kadang2 aku cuma mempertahankan apa yg aq rasa betul. Dan kadang2 aku tak terfikir kenapa orang lain cakap pandangan aku salah. Mungkin cara mereka sampaikan sebab2 yg membuatkan pernyataan aku salah itu tak tepat dengan cara pemikiran aku yg sedikit lembab.

Seusai dia ke tandas... Aku bingkas bangun dan tunggu lift. Sepanjang kelas juga aku mengelak drpd melihat wajah sahabatku. Risau mutiara dari mata berjujuran deras.
Aku pulang. Cari azrai ntk lupakan sekejap tentang mereka dan melepaskan rindu. Aku ajak dia ke KFC makan sepuasnya. Tak sangka sebekas zinger mash potatto dan dua ketul ayam aku habiskan sorang. Rasanya tak pernah aku begitu belahap.

Sampai hari ini... Ahad.. Seorang lg temanku yg agak rapat dulu bercakap tentang KB digroup whatsapp. Tanpa sedar kami bertelagah teruk. Sambil balas whatsapp dia aku menangis. Cepat2 aku siapkan basuh pinggan dan jemur kain dan naik kebilik. Sekali lg aku nangis sepuas puasnya. Andai dia tahu langsung aku tak berniat nak memutuskan sillaturahim. Dan aku tahu dia juga begitu.. Tapi kerana dua2 ego..akhirnya kami bertelagah tanpa maaf.

Kerana duit... :'(


kisahnya jerawat

Assalamualaikum and hai.
Bosannya malam2 ni tunggu Cik Abg bangun nak menyembang tak bangun2 pulak. *janganlah dia bangun pulak tengah hapdet blog ni*

Syok baca review pasal produk2 jerawat.(nama manja dia jewawat) hukhuk.
Macam2 org review ada yg pakai produk yg sama tp beza hasil ada yg hasil sama tp produk yg jauh beza sama ada dari segi harga x pun base produk tu.bahan2 dia.

First of all. Yang paling paling paling elok sekali untuk kecantikan sebenarnya ada JAGA PEMAKANAN. Banyakkan makan buah. Jangan kerap mkan makanan segera. Elakkan makanan berminyak dan banyak lg tips2 kecantikan semula jadi.

TAPI.
Tak ramai yang rajin kan nak bt semua ni. Makan ikut masa tidur ikut masa cuci muka ikut masa. Dengan hidup yang bz skrg ni. Lagilah :[

Second of all. Makan makanan Sunnah. K . kan dah kata jgnlah dia bangun time ni. Dia dah bangun pulak -.- . sambung next time lah blogging. Kalau rajin huhu.

Thursday, February 26, 2015

bawal corak

Assalamualaikum. Ada yang minat pakai Tudung bawal? Dan cari bawal bercorak yg Murah Dan selesa?
Bidang 45.
Sehelai RM 9.90
3 helai RM 27
15 helai RM 110

Postage RM 6.

Dah Murah? Dah puas pilih? Dah puas hati?
Meh whatsapp shahin.
0192434104
0192434104
0192434104

Tuesday, April 15, 2014

melancarkan blog baru!!

Assalamualaikum.

aku baru lancarkan blog lagi satu! blog ni untuk promote barang2 jualan.

http://boutiqueshahin.blogspot.com


kalau ada apa2 idea penambahbaikan boleh
email ke : shahin_kitty@yahoo.com.my
atau
whatsapp ke: 0192434104
sebarang pandangan membina adalah sangat dihargai.
nama pun boutique kan? sah lah kedai :)

tapi shop dalam alam maya je, ada rezeki nanti akan datang, insyaa Allah berhajat jugak nak bukak kedai sebijik dua. doa2kan lah ye, amin :)

Friday, April 11, 2014

lenovo!!

Assalamualaikum.
Hari ni nak cerita kisah aku beli phone lenovo
 Ada typo tu buat2 paham je eh bagi yang tak faham..

aku ni suka mengkaji benda pelik2. lepas tu tak suka guna benda yg trendy sangat. contohnya handphone. masa nak tukar dari C3 ke fon yg boleh berwhatsapp (actually Nokia C3-00 pon boleh download whatsapp) aku kaji habis2 fon apa nak guna,selain Samsung. sebab Samsung seems too command among teenagers. buat review sikit2,mmg cari brand yg x meletop n harga bleh tahan. so terjumpa lenovo. masa tu try search hp la,sharp la, semua brand fridge,tv and lappy aku search,mana tahu ada yg dh keluarkan hand phone kan,boleh lah jd antara yg terawal mencuba kan? mereka buat bisnes tugas pengguna untuk menggunakan hehe. sampai lah teringat yg lappy aq brand lenovo,lepas tu search 'hand phone lenovo' keluar mcm2 model. dah tetapkan hati nk beli.then pegi pertama complex dengan encik buah hati,cari2 lg,kelam kabut kene balik ada emergency call from mama,so grab model A766, 1 reason sebab dia petak,mostly Samsung bujur,so x nmpk sama. 2nd,quad qore 3rd.murah dari pilihan pertama,a716. dengan bayaran RM420 aq bawak balik lenovo. esoknya tunjuk mama..mama pun suka. ayai mmg lama dah kumpul duit nak beli samsung grand,tp last2 disebab kan 'cinta' dia pon beli brand sama.hehe tp best lagi dari aq punya.P780.beberapa bulan kemudian,mma nak tukar fon,n x pandang lain dah,aq mmg suggest lenovo je lah. tgk punya tgk,mama pilih s820,tu pon sebab dihasut aku kikiki. sebab ayai sebelum buat pilihan bijak nak beli p780 tu,dia mmg tercari2 s820 tp sukar ditemui. mama pakai,mmg perfect lah,alhamdulillah. del kerana cinta juga,kelmarin abah juga nak pakai lenovo sebijik mcm mama katanya. then mama buy one for him as hadiah. Lama2 aku baru tahu yg lenovo mmg tgh naik sekaràng. secara x lañgsu aku pon pakai brg trendy,bukan je trendy,to gila2 trendy skrg kan..dah nasib badan.. Ayai kata dia nak beli untuk Abah dia k900 pulak. family lenovo Sgt kan?hehe


http://www.permintaanhatiq.blogspot.com

Saturday, March 22, 2014

Jimat Minyak (Bio Energy Sticker)

Assalamualaikum..
akhirnya dapat jugak bukak blog ni..
untuk blog baru, Http://www.kenyitancomel.blogspot.com tu aku guna "sha" sebagai
kata ganti nama. hehe. kekok pulak rasanya guna "aku" sekarang ni.
lama betul tak dapat bukak blog ni.. tak tahu lah apa masalahnya.. malas nak cari penyelesaian..
dah dapat bukak pon..alhamdulillah..

hari ni sempena blog dah boleh bukak ni.. aku nak share dengan korang sticker jimat minyak.
aku tak tahu lah ni sticker ke puaka, sebab macam tak logik je sekeping sticker boleh menjimatkan minyak.
bukan je boleh jimat minyak, tapi juga boleh jimat tenaga elektrik, jimat tenaga batin eh? hehe

sticker ini juga di katakan boleh elokkan penyakit gout dan macam2 lagi penyakit..termasuk
darah tinggi dan rendah..

kalau search, banyak orang review pasal sticker  ni. harga pon tak mahal, tak sampai RM100
tak sampai RM50 pon.

apa salahnya mencuba kan? untuk penjimatan masa akan datang. sejak pakai kereta ulang alik
kolej ni, memang rajin betul aku survey pasal cara nak jimat minyak.

ye lah, kalau boleh jimat minyak sikit,duit minyak boleh kumpul buat kawen, ye dak? *sembang mcm aku ni lelaki kan? haha?*



haa ni lah sticker tu : cilok kat google, blog mambang




untuk tanya lebih lanjut,boleh whatsapp : 0192434104






Sunday, May 12, 2013

2 bulan dan 12 hari di PLKN

assalamualaikum :) hehe ni je sempat sha coretkan sepanjang dekat PLKN, sementara waktu lapang dan
sebelum tidur.

10 Januari 2013
dah 6 hari kat sini. rindu gila kat parent, nenek,adik,kakak aku! nak balik :( huwaa! 65 hari lg..sabar..
rindu cik abang jugak :( hari ni pagi sampai malam pakai baju kelas, rimas aku. btw, the longer i'm here, the closer i get to be with  my beloved friends, syg dorang!! dorang la sedara,mak,ayah,adik,kakak yang
selalu ambil berat pasal aku kat sini.(ina,putri,wani) <-- masa ni belum rapat dgn ainon

<3 much korang! jap, terharu cikgu tadi ckp dia kesian kalau tengok pelatih sakit. alahai sure rindu
semua jurulatih kat sini,dorang baik dan pura-pura garang. Haha!! :'( <-- nak balik..
assalamualaikum, sha masuk tidur dulu

hehe kejap sha, kejap aku, aku pon pelik kenapa mcm tu,aku tulis ikut rasa je,rasa nk tulis aku,aku lah,rasa nk tulis sha,sha la jadi nya..

11 Januari 2013
5.15am
selamat pagi! harap hari ni dapat fon(memasang harapan) tapi rasanya dapat hari ahad =(.

7.30 am.
Alhamdulillah kenyang,baru lepas sarapan. Now kene tukar baju, pakai baju kelas.

1.18pm
penatnye! lepas makan tengah hari,pergi buat  BMI check up and tekanan darah. now kat dorm. alahai kejap lagi pukul 2,ade kelas lagi :'( penat...urm rindu Azrai lah.. time2 cam ni mesti teringat KL, mak ayah kakak adik...sokay,kejap lagi kelas, ok kot, x de lah rindu sangat. Urm bye, nak pergi bilik Ina, miss u sayang :'(

6pm
lebih.. Alhamdulillah dah siap mandi lepas kelas. selesa sangat. hmm masuk bilik je teringat kl. rindu.. rindu nyaie nenek mama abah along aqib. sayang... rindu u..tulis panjang2 pon nothing will change,tunggu je lah lagi 65 hari. Bye, nak turun maghrib, sini masuk waktu cepat.

10.26pm
Yes! dah pukul 10,nak tidur,esok dapat fon! suke! hari ni tak call syg,kesian dia,mesti tunggu sha call..
sorry dear. Assalamualaikum, tidur dulu =) dah boleh senyum sikit,nak phone! call mama, yang sangat dirindui. Aqib! miss you boy =)

k, sampai sini dulu sha buat entry apa yang sha tulis,ikut tarikh kat atas tu,(kira diary lah ni)
macam ni lah perasaan minggu2 pertama di PLKN, asek rasa nak balik je,tak senang dduk je selalu. hehe