Wednesday, August 3, 2011

26 Julai 2011 bersamaan 24 syaaban 1432

26 julai 1995
aku dilahirkan, dengan tangisan, tanda tak bisu, tanda aku itu hidup..

...1996
aku kini bisa berjalan, "mama"... aku atur.."nyai"..."mbah"..."abah"...."kakak"
berlari,

...1997
aku jalan makin jauh, tuturku lancar, vocab bertambah

...1998
skit2 dah nak cuba2 bt keje org tua.. tuang air..pastu menyebok....

...1999
belajar ABC dari kkk...

...2000
dah pandai tgk jam..kakak ajar..jugak

...2001

arghh aku sudah sekolah rupanya... cikgu asma... satu satu nya cikgu tadika aku waktu itu.. tadika kemas... susah nk lupa..andai aja blh aku putarkan masa
thun ini juga,, mbah@atok pergi,, pergi selamanya... aku masih belum faham.. mngkin mbah pergi ntk sementara, x terlintas itu lah yang terakhir kalinya..
balik dari tadika. aku dan nnek berehat di dapur dan atuk.. tiba2 tahu dia dah tak ada...
x terfikir pun lepas tu dh x dpt jumpe lg dah


...2002

darjah satu...1 kasih disekolah kebangsaan assam jawa, disebuah kg, di kawasan kuala selangor.. x jauh pon..
"siapa kat rumah dia kemas baju sendiri?"cikgu tanya
"saya!!"
* tu pon nk bngga


...2003

darjah 2..masih di kelas Kasih..,kelas kedua dari 4 kelas,kalau tak silap
tahun aku tunjuk pandai kat depan, cg suruh tulis "televisyen"


...2004


aku di tahun 3...seorang bdak sederhana cerdik, aku kini naik kelas, ke kelas pertama dari keseluruhan kelas tahun 3 waktu itu
3 Setia..
english aku dengan cikgu zarina..
argh x ingat cikgu yang lain!!


...2005

prestasi menurun..kembali ke Kasih.. 4 kasih, ah, makin besar makin malas belajar
guru kelas.. cg.wan marzuki.. cikgu sains?? cg sulaiman.. cikgu english, kalau x silap msih dgn cg zarina
dan ini tahun terakhir aku di assam jawa.. x  ade kata2 good bye, x ade salam2 kwn..habis exam, x yah dtg sklh.. ponteng? ah dah tntu... nakalnya! usik nnek aku, jgn ckp mcm2 ragam..kesal pikir aku yg teruk..
sklh agama, bila aku dh lme x dtg, skli aku dtg, kwn2 ckp ape tau, "eh asal dtg?slalu x dtg? klu ko x dtg kan bgus.." aku x sedar, x terbuka, tentang persekolahan, masih berfikiran keanak-anakan. aku rasa mmg drg x ske kwn ngn aku, yer lah, bdak teruk, suke ponteng sklh, ntah cg pndg aku mcm mne aku tak tau, sbb yg aku tau, dtg, blik sklh, x kesah ape pon hal sklh tu,


...2006

bukak buku baru..aku sekarang kat Bukit Jalil.. kenal kawan baru.. rindu nenek kat kg!! knp nk kene pndah? ade hkmah ade hikmah
kawan baik2,kat sini.. kat assam jawa juga baik, cume mgkin aku x pandai pilih kwn
5 cemerlang.. tmpat aku jmpe dgn fatihah afiqah.. sampai skrg kami masih kawan, tp dh 4 thun x jmpe
thun ni jugak dpt adik.."Aqib Shahrizan"


..2007

darjah 6, aku masih dikelas kedua, cemerlang... ade sorang kwn cina, baik dia, skrg dia masih baik, cuma jarang tegur, semua dh ade kwn masing2.. selisih, senyum je..
UPSR.. alhamdulillah.. result ok, mcm x percaya, tp itu lah keputusan aku...
time ni, jeles tgk kawan2 rapat ngan cg, mase tu, rase mcm rpt ngn cg tu dh ckup baik ar.. ye la, dorg dh bape thun kat sklh tu, aku bru msuk, mne nak kenal cg..


...2008

sekali lagi, aku pelajar baru!! sekolah menengah? cepatnya? bila masa berlalu?
pertengahan tahun, daftar jadi pengawas pusat sumber.. sejak ini, perangai berubah, jadi baik sikit..
kawan dengan anis, ngan nadhirah.. mase ni cg ajar ape pun x paham, sbb silibas baru,sklh menengah kan,


...2009

pegang jawatan pengawas pusat sumber secara rasmi, masih junior..
kenal senior2 ..ramai,


...2010

ada jawatan penolong pemprosesan akhbar dan majalah, ketuanya a b g rafiq, haha dia aje yg bt keje.. ape lah penolong ni, tara guna.. time ni pentadbiran library masih ditadbir guru dulu
PMR??
bm (ok) thanks cg syg!!
agama (ok) terima kasih ustazah,ustaz...pengetua..
math (ok) happy with the result, thanks to cg yg aku serang, bila x faham, tp uanya berbaloi
bi (ok) thanks to cg, tp still dlm pencarian, knp kptusan blh mcm tu..
geo (ok)thanks to cg and penceramah, byk mmbntu
KH?? (ok) thanks to cg hntr seminar..
sej (blh la) sorry cg,cg,cg.. haha dah try, maybe must be harder
science...(blh la) smpai sini aje perjuangan science aku, mmg aku lemah bab ni, tp insyaallah, akn berusaha dgn lbih gagah gigih..
wlupun ade PMR, tp ni thun pling best aku rse,
*slalu cover langkah sbb ade org usha.. dlm khayalan je la, dia ngan org lain

...2011
tingkatan 4?? 16 tahun? cepatnye!!!!
penolong ketua pengawas pusat sumber 2, atas belas kasihan cikgu pentadbir..hehe sbb dah berkhidmat lama..
masih kwn ngn anis...
dah maju! skrg...
alhamdulillah, iman dan jalan kearah keislaman itu terbuka luas, diberi kepercayaan menyertai aktiviti2 islam,kem2 dan naib pengerusi puteri islam.. ini pun mungkin sbb dh x de calon lain, sbb slalu dtg, kat rmh bkn bt ape, so stay ntk koko,tu yg dpt kot..

11 comments:

fiq. said...

rajinnya buat kronologi, haha


menunjukkan manusia maju sebab ada akal.
neway:hapy belated bufday!

nur zalfa afra said...

hehe thanks!! kronologi yg bt sy x study hingga hampir/gagal account.. AMEKOW!!

Far8 budak baik said...

pehh aktif gile kn
kau kat sekolahhh
=)

nur zalfa afra said...

aktif x semana aktive pon, tapi dah yang lain x nak amek part, yg form 5 nak spm, tggl lah yg form 4 yg baik skit dri kwn2 lain ni, stay ntk koko... nmpk je lah macam active, haha

nur zalfa afra said...

KRONOLOGI INI DAH TERSALAH TAHUN... hehe nak btul kan balik, tp mcm ade aje yg tak kene, so biarlah, tahun bila pon ia terjadi, ia tetap dah terjadi, yg pasti bukan rekaan, bukan khayalan...huhu

shida said...

hepi belated bsday dear..:)

nur zalfa afra said...

huhu thank you,

Amirah Suhana said...

jauh perjalanan, luas pemandangan dan bertambah ilmu pengetahuan :)

Nur Zalfa Afra said...

hehe @amirah suhana.. thanks,, betul tu,,

Aqeela LaEn :3 said...

inaaz =) semoga di panjang kan umur . nice sinopsis .

Nur Zalfa Afra said...

hehe thanks for wishing me that..
and thanks for praise my synopsis...
HAHA..
qeela buat lah satu kronologi cam ne gak, leh inaaz tahu a bit about you..hehehe